Bevallen van kat!

Hoe kan ik zien dat mijn kat aan het bevallen is?

2 van mijn katten zijn nu hoogzwanger (nog 1 tot 1.5 week tot ze jongen). Hoe kan ik nou precies zien hoe een kat gaat bevallen? Gaat het dan bepaald gedrag vertonen, bepaalde plekken opzoeken? Of hoe zit dat??

Alvast bedankt!

Antwoorden: Bevallen van kat!

1 2 3 ›› (3)
Avatar

Inderdaad, de kat gaat dan een rustige en veilige plaats op zoeken waar ze haar jong kan werpen. Als ze buiten kan, zal je ze dus een dag of twee niet zien.

Maar je weet nu dat ze hoog zwanger is.
Probeer ze dan binnen te houden. Je kan bijvoorbeeld een grote kartonnen doos klaarzetten en er een gat uit snijden, en zet deze bijvoorbeeld achter je zetel, waar je niet of zelden aan voorbij komt. leg er ook een deel dekens in en zet het eet en drinkbakje in de buurt.
DeFret | 02-06-2007 14:57

Avatar

We hebben inderdaad al een aantal dozen neergezet met lakens/handdoeken/doeken erin, ze zijn er nu wel in aan het woelen...maar het wordt vooral als 'spannende' slaapplek gebruikt...
Hikari | 02-06-2007 15:55

Avatar

Mijn poes is zwanger haar tapels zijn al opgezet

mijn vraag is nu hoelang gaat het nog duren voordat ze haar jonger te wereld zet
10-11-2008 18:31

Avatar

Dit zal ongeveer nog een paar dagen tot een week zijn.
Zorg wel dat je haar nu binnen houdt. Het risico bestaat dat ze nu naar buiten wil om een nest te maken, en daar haar jongen te baren. Met dit weer vriezen die kittens dan dood!
10-11-2008 18:50

Avatar

bevallen van kat!mijn kat is zwanger maar hoe kun je zien hoe lang ze zwanger is. Haar tapels zijn al dik.
01-03-2009 11:46

Avatar

Drie tot vier weken na de bevruchting beginnen de tepels van een zwangere poes rozerood te kleuren en iets op te zwellen. Ze slaapt wat langer dan anders en is misschien wat meer in zich zelf gekeerd of juist aanhankelijker dan normaal. Tegen het eind van de zwangerschap kun je, als de poes bij je op schoot ligt, de ongeboren katjes voelen bewegen als je je hand zachtjes op de buik van de poes legt. Een poes is ongeveer 2 maanden zwanger. Wil je zeker weten hoe ver je kat is dan zul je toch naar de dierenarts met haar moeten.
Irma | 01-03-2009 15:22

Avatar

Mijn poes is bevallen en eet die poesjes op zonder aanwijsbare reden is dat een normale reactie?
26-03-2009 22:36

Avatar

Dit hoort in principe niet, maar het kan zijn dat de kittens een afwijking hebben die wij mensen niet kunnen zien. In het wild eten de moeders bijvoorbeeld de kittens op als ze ziek zijn, en niet levensvatbaar zijn, of snel zullen sterven. Dit doen ze zodat de rest van de kittens (die wel gezond zijn), de melk kunnen drinken en zo sterker worden.

Mag ik vragen of het haar eerste nest is, of dat dit al eerder het probleem is?

Wat je ook zou kunnen doen, moederpoes + kittens meenemen naar de dierenarts, of dierenarts opbellen, vragen wat je zou kunnen doen.

Een oplossing zou namelijk zijn dat je de kittens weghaalt bij de moederkat en ze met flesvoeding grootbrengt. Zeker in het begin gaat dit vl tijd kosten, aangezien de kittens dan elke 2 uur voeding nodig hebben...
27-03-2009 10:57

Avatar

Ze heeft 1 volledig gegeten 1 de kop opgepeuzeld en een de helft opgegeten en 1 is gestorven zonder iets van te eten
27-03-2009 13:25

Avatar

Als ik jou was zou ik de kitten weghalen bij de moederkat, en ze flesvoeding gaan geven. En even de dierenarts bellen, het kan namelijk ook aan de moederkat liggen, doordat ze bijvoorbeeld zelf ziek is, en niet meer kan handelen zoals een normaal dier zou doen...
27-03-2009 13:29

Avatar

Kittens zijn nu allemaal dood ze had er 4.
zelf ziet ze er gezond uit en reageert als voor de zwangerschap.
ze eet goed en speelt net zoals daarvoor
27-03-2009 13:41

Avatar

Ok. Dan neem ik aan dat de kittens een ziekte onder de leden hadden en als je ze had afgepakt en flesvoeding had gegeven, dat de kittens alsnog in zeer korte tijd overleden waren.

Ik kan je alleen maar aanraden om de poes te laten steriliseren, om dit verlies niet nog een keer mee te hoeven maken. De kans is namelijk groot dat het volgende nest ook ziek is/kan zijn.
27-03-2009 14:59

Avatar

OK bedankt dat zal ik zeker doen want is ook niet plezant voor haar he
27-03-2009 15:03

Avatar

Ik zeg niet dat het verplicht is hoor om je kat te laten steriliseren, laat dat voorop staan. Ik zou het alleen aanraden. Het is aan jou de keus of je haar laat steriliseren of niet, ik kan dat niet voor je beslissen.
27-03-2009 15:19

Avatar

Als de moeder kat de kleine op eet dan hebben jullie er veelste veel geaait en gekroelt met de katjes of er zijn veelste veel mensen op bezoek geweest nu zijn mijn katjes geboren en de bevaling ging super! dus aleen jij je kinder of je man mag bij de katjes kommen maar dan niet te veel de mensen moggen kommen als de katjes 2 weken en de moeder het goed vind mag je kommen kijken!
31-03-2009 07:56

Avatar

@ vorige reactie.

Dat ben ik niet met je eens. Ik als eigenaar van een cattery, met meerdere nesten in het jaar, kan altijd de kittens vastpakken, als zijn ze nog maar een minuut geleden geboren. Wat wel zo is, dat 'vreemden' de kittens in het begin niet mogen aanraken, omdat er dan ee nvreemde geur aan de kittens kan komen. Maar vreemden mogen wel op bezoek komen hoor! En als de moederkat een kitten niet meer accepteerd omdat er een vreemde lucht aan zit, zal ze ze NOOIT opeten, maar verstoten. Je kan dan overgaan op flesvoeding.

Een kitten opeten doet de moederkat alleen als de moederkat ziek in het hoofd is (door bijvoorbeeld een hersentumor), of wanneer de kittens ziek zijn en niet langer dan twee weken in leven blijven. Indien de mens dan over gaat op flesvoeding, is de kans groot dat de kittens binnen twee weken na de geboorte toch overlijden.
31-03-2009 10:25

Avatar

Ze is die dirrect na de bevalling beginnen opeten niemand is in de kittens hun buurt geweest zelfs ik niet
31-03-2009 17:42

Avatar

Dan zijn de kittens gewoon ziek geweest, of de moederkat is ziek in haar hoofd geweest. Misschien handig om moederkat even na te laten kijken bij de dierenarts.
31-03-2009 20:01

Avatar

Onze poes is vanmorgen bevallen van een kitten.
alleen we hebben het idee dat er nog meer kan komen
ze heeft geen aandrang van weeen dus we maken ons nog geen zorgen.
dit natuurlijk naar overleg met dierenarts. mensen ervaring er mee dat er vele uren tussen zat?

grtzzzz
01-04-2009 21:52

Avatar

Ik niet. Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord.
Houd de poes wel goed in de gaten. Als ze ween krijgt, en er is binnen 30 minuten geen kitten,moet je naar de dierenarts toe, of in ieder geval contact opnemen met de dierenarts.
En laat de poes zoveel mogelijk met rust, houd haar echter wel goed in de gaten.

Mocht je twijfelen, bel dan altijd de dierenarts op! Beter 10 x te veel, dan 1 x te weinig gebeld hebben...

Houd je ons op de hoogte?
01-04-2009 22:02

Stel een kwero  1 2 3 ›› (3)


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Bevallen van kat!