Chocola katten gevaarlijk

Is chocola gevaarlijk voor katten?

Op de ene website lees ik dat chocola als snoepje (tussendoor en soms) kan dienen voor een kat, terwijl ik elders weer lees dat chocola een gevaar (hartproblemen) kan zijn voor katten?

Wat is het nu, is chocola voor katten gevaarlijk of niet?

Antwoorden: Chocola katten gevaarlijk

1 2
Avatar

Het is inderdaad zo, dat in chocola veel suikers zitten.
Je dier zal het met alle plezier opeten.
Maar zoals bij zoveel dieren is dit wel een kwaadardig snoepje, waarbij teveel aan zoetigheid kan lijden tot hart- en vaataandoeningen
DeFret | 01-03-2007 21:28 0.0

Avatar

Gewoon geven zou ik zeggen. Je komt er vanzelf achter of het slecht is of niet.
15-01-2007 01:00

Avatar

Ik zou juist aanraden om het niet te geven mocht je twijfelen of tegenstrijdige verhalen lezen. Immers zijn hartproblemen niet zo even op te lossen.

Tevens bestaan er genoeg andere katten snoepjes welke geheel ongevaarlijk zijn.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar het antwoord, heb zelf dit tegenstrijdige verhaal ook wel eens gelezen en ben dan ook benieuwd of iemand daadwerkelijk het antwoord weet.
15-01-2007 10:21

Avatar

Voor honden is een kleine hoeveelheid al schadelijk, kan zelfs dodelijk zijn dus zou het niet testen bij de kat.
29-01-2007 01:01

Avatar

Heb bij heel veel snoepjes en koekjes voor dieren mijn twijvels als ik de samenstelling lees, lactose, melkbestanddelen, in sommigen zit gewoon suiker, daar kunnen alle dieren kaakabcesen van krijgen. Chocola kan dodelijk zijn voor honden inderdaad, daar zit een stof in die niet meer uit hun hersenen gaat, een stof die mensen en katten wel kunnen afbreken maar honden dus niet en die krijgen daar dus hersenbloedingen van. Tenminste dat is wat ik heb opgevangen her en der. Maar hartproblemen, cacou (de poeder dus he, niet een reep of mars of iets) werkt vaatverwijdend bij mensen of dit bij katten ook zo is? Kat is wel iets heel anders,... waarom zou je eigenlijk je huisdieren van die voorgeprogrammeerde troep willen geven? Ik doe mijn kat een onwijs plezier met een vers stukje snoek of een ouderwets (gezond!) gistsnoepje of rest vlees waar geen kruiden of zout op zitten.
Croww711 | 24-03-2007 00:28

Avatar

Ja! Chocola heeft op honden en katten een zeer ernstige giftige werking! Bij katten is het al erg giftig,
Bij honden nog meer, een paar gram chocola voor uw hond en uw hond kan er al aan overlijden!
Hikari | 01-06-2007 18:13

Avatar

Het is niet best voor je kat of hond
09-08-2007 13:23

Avatar

In chocolade zit de stof theobromine, deze stof geeft bij dieren een verhoogde hartslag en diarree, wanneer ze er veel van binnen krijgen. Zowel katten als honden zijn er gevoelig voor. De hoogste bloedspiegel wordt bereikt ongeveer 10 uur na inname. Het grootste risico is een hartstilstand met acute dood tot gevolg. Als stelregel kan je aan houden dan 20 gram chocola/kg dier te veel is.
Echter ook kleine hoeveelheden zijn niet aan te raden.
25-10-2007 10:24

Avatar

Is snoep gevaarlijk voor honden want zonder dat ik het wist heeft mij hond 300 gram snoep op gegeten is dat dodelijk
18-01-2008 19:23

Avatar

Maak je niet te veel zorgen, hoor. Snoep is niet gezond (voor mensen ook niet, eigenlijk) maar het is geen vergif. Misschien wordt je hond er een beetje ziek van, maar doodgaan van n keer snoepen? Ik denk het niet.
MartinM | 19-01-2008 07:49

Avatar

Chocolade is giftig voor katten, net zoals dennenolie, lelies en etherische olie. Ik zou dat niet geven aan mijn katten.
Irisi | 19-01-2008 14:36

Avatar

Je moet geen chocolade geven aan katten dat is heel slecht. Kijk maar op www.kattenplaza.nl.
Irisi | 01-02-2008 09:56

Avatar

Mijn kat krijgt vaak een stukje chocolade en er is niks mee aan de hand, volgens mij is het allemaal onzin...
Je kat moet er gewoon tegen kunnen...
23-03-2008 22:55

Avatar

Mijn kater komt na 3 jaar nog steedts vrolijk en snel naar het pak chocomel rennen als ik er mee schud
hij likt dagelijks het laatste restje van het pak (dekseltje) af en hij heeft er nooit problemen mee gehad

mijn poes vind het niet lekker dus das makkelijk!!

groeten
30-03-2008 03:20

Avatar

Over tegenstrijdige berichten gesproken! Ik las juist dat degene die dit onderwerp aangesneden heeft uit deze tweestrijd geholpen wilde worden. Wat heeft hij/zij er dan aan om antwoorden te krijgen als: Ik dank het wel of ik denk het niet!? Zijn er geen dierenartsen die hier kunnen antwoorden?
22-05-2008 10:41

Avatar

Op www.allemaalkatten.nl het volgende bericht:
...
Chocolade, en dan met name pure chocolade, kan levensbedreigend zijn voor uw kat (en hond). Chocolade bevat - naast vet - namelijk theobromine en cafene, beide zijn stimulerende stoffen die het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding en de hartspieren benvloeden. Deze stoffen werken bij de mens voornamelijk verslavend, beide stoffen worden in ons lichaam makkelijk weer afgebroken maar voor huisdieren kunnen de gevolgen fataal zijn, hun lichaam kan met name de theobromine maar moeilijk af breken.

Theobromine tast het centrale zenuwstelsel en de nieren als eerste aan. Het veroorzaakt een verhoogde lichaamsactiviteit, wat leidt tot een te hoge hartslag en snellere urineproductie. Als gevolg hiervan kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan, met name de waterhuishouding, temperatuurregeling en de ademhaling worden verstoord. Er is geen tegengif voor theobromine, de gevolgen kunnen enkel behandeld of geremd worden.

De kans dat uw kat een ernstige vergiftiging oploopt door het eten van witte- of melkchocolade is erg klein, ze moeten er wel heel veel van eten om vergiftigings-verschijnselen te krijgen. Een hond kan echter al lichte vergiftigings-verschijnselen krijgen na het eten van een hele reep melkchocolade.
Bij pure- of banketbakkers chocolade is een ernstige vergiftiging wl een reel risico, vooral de laatste bevat hoge concentraties theobromine en cafene. Lichte vergiftigings-verschijnselen kunnen al optreden bij respectievelijk 10 gram en 3 gram per kilogram lichaamsgewicht, ernstige vergiftigings-verschijnselen treden op bij 30 en 10 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Neem direct contact op met uw dierenarts wanneer u denkt dat uw kat te veel chocolade heeft gegeten. Zijn er nog geen vergiftigings-verschijnselen - overgeven, diarree, rusteloosheid - dan kan het (binnen 1 tot 2 uur na de inname) nog helpen om de kat te laten braken...

Kortom:
- de giftige stof is theobromine.
- de concetratie theobromine is in pure chocolade (zeker van de bakker) groter dan in melkchocolade.
Volgens http://dieren-ehbo.nl zit in 100 gr melkchocolade 154 mg theobromine en in 100 gr pure chocolade (bakker)
1365 mg theobromine.
- katten lijken minder van chocola te houden dan honden (uitzonderingen daargelaten)
- katten lijken minder gevoelig voor theobromine dan honden

Ik hoop dat dit je meer op weg helpt.

Ik weet dat mijn kat dol is op melkchocolade omdat er melk in zit (net als baileys omdat er creme in zit!), maar ik ben van mening dat snoep zowieso slecht is voor huisdieren, dus krijgt hij het niet. Als je een kat wilt verwennen, geef het dat gekookte kipfilet (50gr is voldoende), dat geven ze in het dierenasiel veel of vers vlees van de boer.
Ik heb ooit gelezen dat niet aangelengde melk ook niet goed is voor katten, als ik mijn kat melk geeft meng ik het met water uit voorzorg, hij is er net zo dol op.
03-12-2008 21:00

Avatar

Mijn kat krijgt nu al zolang hij hier is bijna elke dag een stukje brood met hagelslag, Geen problemen gehad.
Dus... Ik zou zeggen, Het kan geen kwaad.
Wel zou ik melkchocolade nemen.
Want Pure Chocolade kan inderdaad problemen veroorzaken,
Voor de rest kan het geen kwaad.
16-05-2010 13:14

Avatar

Onze kat likt de bordjes uit van de chocoladevla en is kerngezond.
02-08-2010 18:02

Avatar

Vanochtend heeft 1 van mijn poezen een met 100 gram zakje chocolade eitjes buitgemaakt terwijl wij nog sliepen. Er waren nog 3 eitjes over. We troffen diaree in de kattenbak maar de eetlust was van beide katten nog steeds hetzelfde. Wel is 1 van hen nu aan het zoeken op de plaatsen waar chocolade heeft gelegen. Zijn er meer symptomen waar ik op moet letten?
28-11-2010 08:28

Avatar

Als jij je hond of kat chocolade geeft dan zorg ik er persoonlijk voor dat jij de einde van de nacht niet haalt, hoe kan je zo kanker dom zijn om een hond chocola te geven, en jij kanker mogool martin, ben je dom ofzo? als jee hond chocola eet gaat ie dood a kanker mogool,

ga eerst iets leren voordat je domme dinge zegt kanker mogool!!
25-07-2011 21:31

Stel een kwero  1 2


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Chocola katten gevaarlijk