Konijn

Hoeveel tanden heeft een konijn?

Nou mijn vraag gaat over een huisdier het konijn, omdat ik konijnen hele lieve dieren vind en er zelf ook 2 heb. En ik was dus nieuwsgierig naar hoeveel tanden een konijn heeft, dat was dus mijn vraag.

Antwoorden: Konijn

Avatar

Het normale gebit van een konijn bestaat uit 4 snijtanden,20 kiezen en 2 stifttanden.
Irma | 27-06-2008 13:10 0.0

Avatar

Een konijn heeft 6 snijtanden (2 gewone snijtanden boven, 2 gewone snijtanden onder, en nog 2 stiftandjes (extra snijtandjes) achter de 2 bovenste), en 20 kiezen (10 boven, 10 onder)!
26-10-2007 14:47

Avatar

Hoeveel tanden hebben konijnen
27-06-2008 12:52

Avatar

Het klopt NIET! Een konijn heeft 6 snijtanden!
30-12-2008 16:13

Avatar

Het normale gebit van het konijn:Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan.

De tanden en kiezen groeien gedurende het gehele leven door. De snijtanden groeien 2-2.4 mm per week. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af. Groei en slijtage zijn in evenwicht ten opzichte van elkaar.

Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen netjes op elkaar af. De wortels van de snijtanden en de kiezen zijn diep in het kaakbot verankerd waardoor ze goed kunnen knagen. Ongeveer 2/3 van de gehele tand is wortel. De tanden en kiezen zitten vast door lamellen tussen de wortel en het slijmvlies van de tandkas

Dus het klopt wel.
Irma | 30-12-2008 19:43

Avatar

Ik ben heel blij dit te lezen want ik wist het namelijk ook niet. Twee dagen geleden is mijn konijn geopereerd en zijn ook 3 tanden (waaronder dat een of 2kiezen waren geloof ik) getrokken. Hij blijkt nu niet te kunnen kauwen waarschijnlijk door pijn of hij moet nog wennen. Hoe dan ook moet ie vloeibaar gevoerd worden, ook voor penicilline en vloeibare pijnstiller. Weet iemand hoe ik dit handig kan doen? de dierenarts is er niet in het weekend en hij heeft nu al 2 dagen niet gegeten (en gedronken) ik maak me zorgen dus ik hoop dat iemand dit leest...
24-01-2009 20:36

Avatar

Hallo anoniem,je kunt je konijn met een pipetje vloeibaar voedsel geven en als je dat niet hebt kun je het op een lepeltje doenen het zo geven. Vooral proberen dat je konijn toch vocht binnenkrijgt, zal niet zo makkelijk zijn maar is wel heel belangrijk. Soms helpt het als je voorzichtig op zijn wangetjes duwt zodat mondje iets opengaat en je dan voorzichtig lepeltje water ofzo naar binnen lepelt. De penicilline daar heb je waarschijnlijk spuit bij gekregen ook hiermee zou je het vloeibare voedsel kunnen geven.(spuit zonder naald natuurlijk). Veel succes ermee en hopelijk hersteld je konijn snel.
Irma | 24-01-2009 21:11

Avatar

Ik zou even naar een dierenzaak gaan en vragen wat ze hebben, ik heb mijn konijn ook 2 weken gevoerd met een spuitje in de bek(zonder naald natuurlijk) ik had voedingstoffen voor kittens/katten en honden. Hierdoor bleef hij wel leven, en het gaat nu erg goed... hij eet en drinkt weer zelf!... Ik zou het wel een aantal keer op een dag doen, dus niet 1 of 2 keerop een dag... Ze vinden het niet fijn, maar als je op een puntje van de tafel(of hok) hem neerzet goed vasthouden spuitje in ze bek dan gaat het wel. Je zult er vanzelf ook wel aan wennen hoe het het gemakkelijkst gaat...
17-01-2010 13:23Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Konijn