Myxomatose

Wat is myxomatose?

Je hoort veel over deze konijnenziekte. Maar wat is het precies?

Antwoorden: Myxomatose

Avatar

Myxomatose is een virusziekte die vooral door stekende insekten wordt overgebracht.

Dit virus is een soort pokkenvirus.

Na de entingen is het nog mogelijk dat een konijn een lichte vorm van myxomatose krijgt. Meestal is het dan slechts een lokale vorm, en over het algemeen overleeft het konijn dit, in tegenstelling tot een niet geŽnt konijn.s is een soort pokkenvirus, dat graag in de huid van een konijn groeit.
Hughy | 05-06-2007 11:21 0.0

Avatar

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.


Hoe kun je de ziekte voorkomen?
Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas.
Bestrijd vlooien met behulp van advantage of stronghold. Voorkom kontakt met egels, katten en honden, deze kunnen de vlooien overbrengen.
Zorg voor een goede hygiŽne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
Zorg bij verdenking van myxomatose dat konijnen geen onderling kontakt hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of konijnenpaar zijn eigen voerbak en drinkfles.
Vaccineer uw konijn preventief tegen de ziekte (dit moet 2x per jaar).

(misschiendat dit antwoord 2x komt, ik was me zojuist vergeten in te loggen)
Marianne
Mvdalen | 08-07-2007 00:02 0.0

Avatar

Vorige week dinsdag heb ik 1 van mijn konijnen in moeten laten slapen omdat hij myxomatose had.me andere konijn heb ik donderdag een prik laten geven voor myxomatose maar ze zaten samen in 1 hok.nu lijkt het of zij het nu ook heeft,beetje suffe oogjes.zal ik haar nu ook in moeten laten slapen of is ze toch beschermd nu ze een prik heeft gehad.ik hoop het maar want dat zal wel heel moeilijk worden voor mijn dochtertje van 6.

petra
09-09-2007 21:06

Avatar

Is Myxomatose besmetelijk voor mensen
26-10-2007 11:53

Avatar

Hallo... Bij ons in de buurt zitten veel konijnen die besmet zijn met dit virus. Kan ik daar iets aan doen? Moet ik daar een melding van maken? En zo ja, waar moet ik dat doen? De konijnen zitten nabij een honden uitlaat veldje en ze zijn best ver heen! Vriendelijke groeten Anne
31-10-2007 10:38

Avatar

Hoi petra

Het spijt het me ,maar het is wel heel waarschijnelijk dat het andere konijn ook aangedaan is.
Als het konijn eenmaal het virus heeft, heeft inenten geen zin meer.
Daarbij komt ook dat de inenting pas na 7 dagen bescherming biedt,
de enting kan zelfs een al besmet dier nog zieker maken.
Het virus wordt overgebracht door stekende insecten (dus ook vlooien)
en direct contact.
Toch schijnt 5% er met intensiefe zorg er over heen te komen.

ik hoop natuurlijk dat het goed afloopt
Anastasia
23-11-2007 15:29

Avatar

Hoi Anne

Het is inderdaad verstandig om daar melding van te maken.
Dat kunt u doen bij de dieren ambulance of dierenbecshermig.
Het is niet prettig maar u kan zelf echt niks doen.
Groetjes Anastasia
23-11-2007 15:48

Avatar

Stel een wild konijn geneest van myxomatose.
Dan is hij voor het leven imuun.
Kan een ziek konijn niet het bloed krijgen van een genezen konijn,zodat deze heel snel
antistoffen opbouwdt,en geneest, en ook voor het leven imuun is?

Anastasia
27-11-2007 12:42

Avatar

Er zijn bij ons thuis konijnen gestorven aan die ziekte, maar hoelang moeten we nu wachten om andere konijnen in het hok te steken?

anoniem
11-12-2007 16:58

Avatar

Onze vlaamse reus van 1,5 kreeg van de zomer een soort zweren op zijn achterpoten. wij dachten dat het ontstekingen waren maar het wordt steeds groter, het is van een paar mm naar 2 cm gegaan, gelukkig had hij er geen last van. nu heeft hij sinds een aantal dagen geleden snotterige ogen, die ik elke dag moet schoonmaken omdat ze anders bijna dicht zitten.
Maar eergisteren had hij inene aan zijn keel een bal met een diameter van zeker 10cm zitten met ook 2 grote zweren erop, zomaar ineens! vannacht hoorden wij hem heel zwaar ademen.
dus wij schrokken nogal... ik heb ook op internet gezocht wat het zou kunnen zijn en kwam uit op myxomatose of huidkanker, dit omdat het allebei gezwellen veroorzaakt. er staat bij allebei dat dit fataal kan zijn zeker in dit stadium en omdat hij het op zijn keel heeft, op 1 site staat dat als hij myxomatose heeft en gezwellen hij nog geen 1,5 week te leven heeft. maar mijn vraag is heeft hij dit het wel of is het wat anders? zoiezo weten we dat het er niet goed voor staat en hij denk niet meer te redden valt maar wat moeten wij nu doen? in laten slapen of hem zelf laten sterven en hopen dat hij niet lijd? mvg Syl
12-12-2007 16:28

Avatar

Ik heb een vraag: ons konijn is door myxomatose dood gegaan, maar nu willen wij eigenlijk weer een nieuw konijn. is het hok waar het zieke konijn in zat nu besmet, of kan het nieuwe konijn er gewoon direcht weer in?
22-12-2007 19:31

Avatar

Kunnen mensen ook myxomatose of RHD krijgen. Bij bvb het eten van besmet konijnenvlees?

mvg
Bieke
20-10-2009 22:04

Avatar

Hoi,

ik heb sinds 3 weken een kleini hangoorkonijntje. Sinds een paar dagen heeft ze een plekje bij haar oog. Het ziet er onder haar vacht een beetje nat uit. Heeft u enig idee wat dit zou kunnen zijn en of het besmettelijk is voor mensen?
Ze is nog niet ingeend, maar zit binnen in de woning.

Groetjes
25-11-2009 15:05

Avatar

Mijn konijn heeft besmette ogen. maar eerst was het nooit zo want gisteren heeft onze hond met het konijn gespeeld maar iets te ruig en toen vond mijn vader mijn konijn in de tuin onder de modder. mijn konijn kon zich eerst niet bewegen en alles maar hij had geen bloed ofzo. s avonds ging het beter maar nu niet meer. heeft mijn konijn myxomatose?
groetjes
07-06-2010 14:01

Avatar

Als je hond met het koijn heeft gespeeld dan zal het waarschijnlijk een zenuwbeschadiging zijn en geen myxomatose.
01-08-2010 19:30

Avatar

Myxomatose is niet besmettelijk voor mensen.
01-08-2010 19:38

Avatar

Is myxomatose besmettelijk voor mensen?
Antwoord alstublieft!

Naast mijn huis zit en een klein Bamboe-woud waar heel veel konijnen zaten, nu is ongeveer de helft besmet met die ziekte. Gisteren heb ik al 2 dode konijnen gezien... Echt erg! En ik hield zoveel van die plek, er waren echt veel dieren daar dankzij die konijnen!, Zoals havikken, wilde katten, roofvogels,...
03-10-2010 11:45

Avatar

Ik heb net mijn 3 konijnen laten inslapen omdat ze het zo erg hadden.
De dierenarts heeft aangeraden van het konijnenhok helemaal leeg te maken en te ontsmetten.
Ook raadde ze me aan om te wachten met nieuwe konijnen tot na de winter, omdat dan de bacteriŽn niet verder kunnen zetten omdat er geen gastheer meer is. Tegen die periode zou de omgeving volledig gezond moeten zijn.
04-08-2011 16:41Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.