Iets doen tegen metselbijen

Is er iets te doen tegen metselbijen?

Sinds vandaag weet ik dat ik metselbijen op en in de gevel van mijn huis heb. Voor zover ik begrepen heb zijn ze niet echt gevaarlijk (ook geen angel) en komen ze - nadat de eitjes die ze in mijn gevel hebben gelegd, zijn uitgekomen - ook niet meer terug.
Toch vind ik het wel erg irritant die zoemende bijen die rond mijn hoofd vliegen als ik lekker buiten zit.
Van mij hoeven ze niet dood ofzo, maar is er een manier om ze een beetje op afstand te houden?

Antwoorden: Iets doen tegen metselbijen

Avatar

Niks aan doen,wij hebben er momenteel ook erg last van.Deze bijen zorgen voor de bestuiving van de bloemen,en zullen rond juni vertrokken zijn.Het is idd erg lastig dat gezoem,maar het zijn in ieder geval vredelievende bijen.
19-04-2010 15:22

Avatar

Heb ze ook in huis. Maar nu een vraag: 'boren' ze ook gaten? Ik trof in het kozijn waar ik het raam dicht doe een gat in het hout, het rook nog erg vers het onderliggende zaagsel, dus dit is vandaag gedaan, ik vond het gat nogal groot, wat nu? Straks 'boren' ze onder de hele kap gaten??
28-04-2010 17:23

Avatar

Bovenstaande vraag interesseerd mij ook; ik heb metselbijen onder in een gaatje van mijn thermoplane ramen. Heb opgezocht om welke bij het ging en ik vind het leuk om bij te dragen aan een goede bijenstand, maar Ik hoop niet dat ze schade brengen. Op diverse sites lees ik dat ze niets kapot maken en alleen dichtmetselen van een bestaand gaatje, dat stelde me weer gerust. Maar ik zie wel heel veel korreltjes klei onder het raam liggen.
01-05-2010 20:30

Avatar

Ik heb metselbijen onder in mijn thermo plane ramen. Aanvankelijk vond ik het leuk om de bijen te helpen, maar er liggen wel heel veel korretjes klei onder het raam, en ik vraag me af of het toch geen schade brengt, net als bovenstaande reactie.
01-05-2010 20:32

Avatar

Nee, de metselbijen zijn onschadelijk,
ze boren geen gaatjes maar maken gebruik van al bestaande gaatjes.
de korreltjes ide je ziet liggen zijn afkomstig van hun metselmateriaal.
in het bestaand gaatje leggen zij een eitje en metselen die dicht.
de bijen zijn erg nuttig en brengen echt geen schade aan uw huis.
ikzelf heb sinds een paar jaar een bijnekastje opgehangen en het is héél interresant om ieder voorjaar te zien hoe druk ze zijn.
http://www.imkers-venray.nl/solitaire_bijen.htm
ze zijn echt onschuldig en je kunt ze zelfs zo over je hand laten lopen.
02-07-2010 13:01Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Iets doen tegen metselbijen