HIV overdraagbaar muggen bloedzuigers

Is het HIV virus ook overdraagbaar door bijvoorbeeld muggen en bloedzuigers?

Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat muggen en bloedzuigers je kunnen besmetten met het HIV virus. Ze leven tenslotte van je bloed en kunnen ook van mens op mens overgaan. Toch heb ik nog nooit gehoord of gelezen dat ze ook risicofactoren zijn bij het overbrengen van aids. Wie weet hier meer van?

Antwoorden: HIV overdraagbaar muggen bloedzuigers

Avatar

Bij muggen en bloedzuigers komt het bloed dat wordt opgezogen in de maag terecht, dit bloed komt niet naar buiten wanneer het volgende slachtoffer wordt gestoken of gebeten. Hierdoor kan het HIV virus niet door deze dieren worden overgedragen.
Amicita | 17-01-2010 16:54

Avatar

Als doktersassistente heb ik deze vraag ook eens gesteld bij een cursus die specifiek over HIV ging. Het is niet mogelijk. Het antwoord dat al gegeven is is een reden, maar het virus kan ook niet lang genoeg buiten de mens overleven om nog kwaad te kunnen. Het is dus onmogelijk om naast de malaria-mug ook een hiv-mug te krijgen.

Ik zou me wel voor kunnen stellen dat een mug van generatie op generatie kan muteren en er een hiv-variant is die k in de mug kan overleven. Maar dan moet er hl wat gebeuren!

Wel een interessante vraag trouwens, want wanneer je met een ander bent die mogelijk hiv-besmet is zul je je moeten verzekeren van je veiligheid. Of dat nu 's nachts is of in de bus of trein... Overal kunnen muggen zijn die nogmaals bloed willen proeven. Pokkenbeestjes!
25-03-2010 17:16

Avatar

En als er nu een mug in je oog beland bevoorbeeld met het fietsen is er dan een risico op HIV?
10-05-2011 20:25

Avatar

Ne als je tijdens het fietsen een mug in je oog krijgt zal je niet het hiv virus krijgen. De dosis bloed die een mug opneemt is hoe dan ook te klein om het virus over te dragen. Daarbij als het bloed droog is dan kan het virus niet overleven. Ook kan het virus niet in een mug verder produceren waardoor het "dood" gaat. Toevallig net een mug dood geslagen. =D
18-05-2011 00:47Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan HIV overdraagbaar muggen bloedzuigers