Weilanden Nederland slootjes

Waarom hebben weilanden in Nederland altijd zoveel slootjes?

Gisteren reed ik nét over de grens bij Enschede een stukje door Duitsland en wat meteen opviel was dat er door de weilanden daar nauwelijks slootjes lopen. Terwijl er door de weilanden, aan de andere kant van de grens, in Nederland echt heel veel slootjes lopen. Ik dacht eerst dat het iets te maken had met het soort grond (iets met afwateren ofzo) maar dat kan haast niet omdat de weilanden een paar kilometer verderop dezelfde samenstelling van grond hebben.

Antwoorden: Weilanden Nederland slootjes

Avatar

Hoi,

ik heb op internet verschillende oorzaken gevonden waardoor wij sloten in weilanden hebben:

"...Waarom zijn hier zoveel sloten?' Ik leg uit dat veengebieden erg moerassig zijn, je hebt veel sloten nodig voor de ontwatering, zodat je toch koeien kunt houden..."

Bron:
- http://www.noorderbreedte.nl/?artikel=459

"...Om de weilanden liggen sloten die voorkomen dat de koeien weglopen en die ervoor zorgen dat het overtollige water van de weilanden afgevoerd kan worden..."

Bron:
- http://www.hetkleineloo.nl/lr_007.cfm?art_id=70

Gr. René
Rene1981 | 02-01-2010 00:18

Avatar

De sloten om de weilanden hebben denk ik een dubbele functie,
en dat is dat de koeien / paarden en andere dieren niet kunnen weglopen en tevemns voor het afvoeren van het water
( ontwatering ) zouden er geen sloten zijn dat is de kans erg groot dat de weilanden blank komen te staan bij hevige regval.

gr. Jeroen
Jeroen10 | 31-10-2010 14:17Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Weilanden Nederland slootjes